Brandwerende bespuiting

Brandwerende bespuiting biedt extra bescherming aan structurele dragende elementen van een gebouw of installatie. We kunnen brandwerend schilderwerk of brandwerende mortel zowel binnen als buiten aanbrengen.

In de meeste gevallen brengen we brandwerende bespuiting (zoals bv brandwerende spuitmortel of brandwerend schilderwerk) aan om de brandwerendheid van dragende structuren te verbeteren. De verhoogde thermische weerstand, betere bescherming tegen trillingen en het esthetische karakter zijn enkele interessante voordelen van een behandeling met brandwerend spuitwerk.

Brandwerendheid van staal en beton in dragende structuren

Een stevige, betrouwbare constructie vereist het gebruik van staal en beton. Ze zijn een essentieel onderdeel in de ruwbouwfase.
Het probleem is dat staal niet lang tegen hitte bestand is. In geval van brand verzwakt het staal in de constructie en komt de stabiliteit van het gebouw in groot gevaar. Ook bij betonnen structuren zal het wapeningsstaal opwarmen waardoor het beton afspringt en de stabiliteit van het gebouw verdwijnt.

Brandwerende mortel

Brandwerende bespuiting van dragende structuren
Brandwerende bespuiting van dragende structuren

Brandwerende mortel (ook brandwerende flocage genoemd) is uiterst geschikt voor het beschermen van stalen balken of betonnen constructies. De dikte van de brandwerende laag is afhankelijk van het massiviteitsprincipe Hp/A (Hp = aan vuur blootgestelde oppervlakte / A = doorsnede van het staal). Een stalen profiel met een lage massiviteit en een groot oppervlak zal sneller opwarmen en zijn stabiliteit verliezen, waardoor het een dikkere beschermingslaag nodig heeft dan een stalen profiel met hogere massiviteit.

Bij betonnen constructies is de dikte van de beschermingslaag afhankelijk van de reeds aanwezige betondekking op de wapening. Ontbrekende betondekking moet aangevuld worden met het equivalent aan brandwerende mortel. Wanneer u een hogere brandweerstand nastreeft, kunnen we de dragende constructies van uw gebouw voorzien van een supplementaire brandwerende mortelbespuiting.

Brandwerend schilderwerk

Brandwerend schilderwerk
Brandwerend schilderwerk stalen balken

Brandwerend schilderwerk word ook toegepast op stalen balken en kolommen. Het esthetische karakter en de gering beschermingsdikte van brandwerende verfbespuiting maakt het een ideale oplossing waar beperkingen worden opgelegd. In geval van brand zwelt de verflaag op tot een brandwerend schuim. Dit brandwerend isolerend schuim verhoogt de brandweerstand van de constructie aanzienlijk.

Om de dikte van de verflaag te bepalen geldt ook hier het massiviteitsprincipe. De brandwerende verfbespuiting wordt in verschillende zeer dunne lagen aangebracht tot de gewenste beschermingsdikte bereikt is.

Voor het brandwerend behandelen van stalen balken en kolommen gebruiken we uitsluitend producten van topkwaliteit. Firetex, Audex, Fendolite en Promaspray C450 zijn enkele producten die in het verleden hun effectiviteit meer dan bewezen hebben.

REI bespuitingen

De afgelopen 35 jaar hebben we een heleboel expertise opgebouwd met betrekking tot brandwerende bespuitingen. Uiteraard werken we uitsluitend met REI bespuitingen van topkwaliteit. We gebruiken uitsluitend brandwerende spuitmortel en brandwerend schilderwerk van gerenommeerde merken als Isolatek 300, Promat, Promaspray, Firetex of Audex.

Brandwerende spuitmortel – Promaspray C450

Promaspray C450 is een brandwerende spuitmortel geproduceerd door Promat. Promaspray C450 is uiterst geschikt om dragende structuren in staal of beton brandwerend te beschermen. De beschermingsdikte wordt – voor elk onderdeel afzonderlijk – berekend volgens wettelijke bepalingen. Promaspray C450 kan zowel op kolommen, kolomvoeten en -koppen, luchtkanalen als zuilen aangebracht worden.

Gedetailleerde informatie over Promaspray C450 – Brandwerende spuitmortel

Brandwerende spuitmortel – Fendolite

Fendolite is een voorgemengd product (gecontroleerd in de fabriek) dat door middel van bespuiting wordt aangebracht. Fendolite geeft een dekkende laag die bestand is tegen thermische schokken bij felle koolwaterstofbranden. Vooral betonnen structuren zullen beter beschermd zijn tegen afbrokkeling. Fendolite is een zeer duurzaam product en vertoont geen barsten of afbrokkelingen wanneer het aan mechanische krachten of schokken wordt blootgesteld. Dragende structuren die met Fendolite beschermd zijn bekomen een brandweerstand tot 240 minuten.

Gedetailleerde informatie over Fendolite – Brandwerende spuitmortel

Geluidsabsorberende spuitpleister – Audex

Audex is een geluidsabsorberende, brandwerende spuitpleister. Audex spuitpleister wordt aangebracht op dezelfde wijze als traditionele brandwerende varianten als Promaspray, Mandolite CP2, Isolatek, etc… Door zijn fijne witte korrel is Audex de ideale oplossing wanneer u een decoratieve afwerking wilt. Kleuring in de massa behoort eveneens tot de mogelijkheden. Voor vochtige omgevingen is Audex P spuitpleister de aangewezen oplossing.

Gedetailleerde informatie over Audex – Brandwerende spuitpleister

Brandwerende spuitverf – Firetex FX Range

Firetex FX Range is een brandwerende spuitverf die wordt toegepast als bescherming voor metalen structuren tegen brand tot R120 minuten brandweerstand.
Firetex M71 biedt een decoratieve eindlaag voor binnenafwerking van het brandwerende verfsysteem Firetex. Uitvoerbaar in de meest courante RAL kleuren.
Firetex C75 is een decoratieve beschermlaag voor het brandwerende verfsysteem Firetex en biedt weerstand tegen vocht en buitenopstellingen in overdekte ruimtes.

Gedetailleerde informatie over Firetex FX – Brandwerende verf
Gedetailleerde informatie over Firetex M71 – Brandwerende afwerkingslaag
Gedetailleerde informatie over Firetex C75 – Brandwerende afwerkingslaag

Anti Fire Applications

Anti Fire Applications is een absolute autoriteit op vlak van brandbeveiliging voor bedrijven. Vanuit ons hoofdkantoor te Antwerpen, strekken onze diensten zich uit over de ganse Benelux om de brandveiligheid van alle types gebouwen te verbeteren.

Als erkend brandbeveiligingsbedrijf zorgen we er voor dat uw project gecertificeerd wordt met de nodige classificatierapporten.

Meer over Anti Fire Applications
Informatie voor uw lastenboek

Zoekt u een betrouwbare partner voor uw project?
Wilt u gedetailleerde informatie over onze diensten of producten?
Laat uw gegevens achter. We contacteren u zo spoedig mogelijk.