Integratie van passieve en actieve brandbeveiligingssystemen voor optimale veiligheid

Wat is passieve brandbeveiliging juist en hoe kunnen deze systemen van bouwkundige brandbeveiliging geïntegreerd worden met actieve brandbeveiliging? We leggen het u graag uit in deze blogpost.

Wat is passieve brandbeveiliging?

Passieve brandbeveiliging is het geheel aan bouwkundige oplossingen die de verspreiding van brand in een gebouw beperken. Passieve brandbeveiliging is cruciaal om de veiligheid van de mensen en zaken in een gebouw te garanderen. Door middel van compartimentering en bouwkundige brandbeveiliging wordt de verspreiding van vuur en rook tot een minimum beperkt. Zo krijgen mensen meer tijd om het gebouw veilig te verlaten en heeft de brandweer meer tijd om de brand te blussen. Veelvoorkomende bouwkundige aanpassingen zijn brandwerende wanden, omkastingen, voegen, plafonds en deuren.

Wat is actieve brandbeveiliging?

Actieve brandbeveiliging zijn curatieve systemen die handmatig of automatisch brand detecteren en bestrijden. Deze systemen moeten in gang gezet worden en pakken enkel de gevolgen van de brand aan. Bekende voorbeelden van actieve brandbeveiligingssystemen zijn brandblussers, branddekens, sprinklers, noodverlichting, alarmcentrales en brandladders.

Een goede integratie voor optimale veiligheid

De beste brandbeveiliging begint uiteraard met een grondige analyse door een professional. Bepaal de specifieke risico’s en behoeften van uw gebouw. Op basis van deze analyse kunt u vervolgens een brandbeveiligingsplan opstellen waarin zowel actieve als passieve systemen verwerkt zijn.

Geïntegreerde besturing

Een centraal, geïntegreerd besturingssysteem zorgt ervoor dat uw brandbeveiligingssytemen optimaal samenwerken om de verspreiding van vuur en rook tegen te gaan.

Stel dat er brand uitbreekt in een serverruimte in uw gebouw. De brand zal eerst gedetecteerd worden door een rookmelder in de ruimte. Het geïntegreerd besturingssysteem waarschuwt de brandcentrale en stuurt een signaal naar de brandbeveiligingssystemen in en rond de ruimte. Dit signaal activeert sprinklers, opent rookafvoerluiken, activeert brandalarmen en noodverlichting, opent elektronische deuren en sluit brandwerende compartimenten. Het resultaat? Een snelle detectie en controle van de brand waardoor er meteen geblust kan worden en de schade tot een minimum beperkt blijft.

Noodplannen en procedures

Ook in uw nood- en evacuatieplannen houdt u rekening met zowel actieve als passieve brandbeveiliging. Uw vluchtroutes horen zowel brandwerend als brandbestrijdend te zijn om een veilige evacuatie te garanderen. Hoe maakt u uw vluchtroutes brand- en rookwerend? Met een combinatie van verschillende brandwerende systemen. Denk maar aan brandwerende voegen, afdichtingen, bespuitingen en omkastingen. Zorg ook zeker voor voldoende sprinklers, rookafvoer en noodlampen die de vluchtroute aangeven.

Anti Fire Applications

Anti Fire Applications is een absolute autoriteit op vlak van brandbeveiliging voor bedrijven. Vanuit ons hoofdkantoor te Antwerpen, strekken onze diensten zich uit over de ganse Benelux om de brandveiligheid van alle types gebouwen te verbeteren.

Als erkend brandbeveiligingsbedrijf zorgen we er voor dat uw project gecertificeerd wordt met de nodige classificatierapporten.

Meer over Anti Fire Applications
Informatie voor uw lastenboek

Zoekt u een betrouwbare partner voor uw project?
Wilt u gedetailleerde informatie over onze diensten of producten?
Laat uw gegevens achter. We contacteren u zo spoedig mogelijk.